EU-vaalit, miksi äänestäisin?

EU vaalien äänestysprosentti on tunnetusti matalampi kuin muiden ”kotimaisten” vaalien. Miksi näin? Eivätkö suomalaiset koe näitä vaaleja tärkeäksi? Asiasta keskustellessa tulee mieleen että näitä vaaleja pidetään vähemmän tärkeinä täytevaaleina, mikä selittää alhaisen äänestysprosentin. Tämä käsitys ei voisi olla virheellisempi. EU-vaaleilla on väliä . Sinne valitut henkilöt ovat niitä jotka pääsevät puhumaan ja vaikuttamaan Suomen puolesta, kun päätetään asetuksista ja direktiiveistä joihin moni Suomenkin laki ja käytäntö perustuvat. Ei ole yhdentekevää millaisella arvopohjalla, tietämyksellä ja taidolla Suomen etua Euroopassa puolustetaan.

Kirjoitin sanan puolustetaan tarkoituksella, koska sitähän politiikka on. Vastakkainasettelua, kompromisseja ja neuvotteluja, näiden kaikkien jälkeen syntyy jotain jolla on vaikutusta meidän kaikkien elämään. Vaihtoehtoisesti osapuolet eivät pääse yhteisymmärrykseen ja asioita vatvotaan vuosikaupalla ilman sopia ja etenemistä. Mikäli me lähetämme sinne henkilön jonka neuvottelutaidot ovat puutteelliset saatamme saada näkyvyyttä, mutta asiat ja päätökset eivät välttämättä ole meille edullisia. Paras lopputulos saadaan kun edustajamme Euroopassa kykenee ilmaisemaan itseään selkeästi ja kuuntelemaan aidosti vastapuolien näkemykset ja tämän jälkeen neuvottelemaan kaikkia tyydyttävän ratkaisun.

Suomi on alueena hyvin erilainen kuin muut Euroopan maat. Meidän yhteiskuntamme ei toimi kuten etelän maat ja keski-Euroopassakin toimintakulttuuri on erilainen. Olemme teknologiassa huikeasti muita maita edellä. Meillä on metsiä ja järviä ja tieto siitä miten niitä parhaiten hoidetaan ja hallitaan. Meillä on pitkä raja Venäjän kanssa ja tästä johtuen hyvä valmiustaso erilaisiin kriisitilanteisiin. Eroja voisi luetella paljon. Tärkeää tässä on huomata se, että vain suomalainen tietää mikä on meille parasta. Emme halua joutua maksamaan muiden maiden velkoja. Emme halua säädöksiä jotka pakottavat meidät toimimaan tavalla josta luovuttiin jo vuosia sitten teknologian edistyessä. Emme halua että Euroopan maat, jotka ovat jo aikoja sitten omat metsänsä hakanneet, vaativa Suomea muutettavaksi kokonaan suojelluksi puistoksi heille. On hyvin tärkeää että näihin asioihin päästään vaikuttamaan ennen kuin niistä tulee meitäkin velvoittavia asetuksia ja direktiivejä.

On myös tärkeää huomioida Suomen asema täällä Pohjolan perukoilla. Ilmastomme ja sijaintimme asettaa erityisiä vaatimuksia maataloudelle, lämmitykselle ja elämälle neljän hyvin erilaisen vuodenajan armoilla. Sähkön ja muun energian saanti ja käyttö on elinehto tässä maassa, sen käyttöä ei saa liikaa rajoittaa, eikä hintaa kohottaa rangaistusluonteisesti. Maamme pitkät välimatkat asettavat erityisvaatimuksia liikenteelle ja palvelurakenteelle. Keski-Euroopan ruuhka-alueilla elävä henkilö ei voi mitenkään käsittää sitä mitä pelkkä työssäkäynti vaatii Suomen maaseudulla. Useimmiten ne ovat matkoja joita ei polkupyörällä tai edes julkisella liikenteellä pystytä kulkemaan.

Viimeiseksi ja ehkä tärkeimmäksi syyksi äänestää totean sen että rehelliset oikeat vaalit eivät ole itsestään selvyys. Ei tarvitse kuin katsoa lähiaikojen tapahtumia ja vaaleja maailmalla, niin voi nähdä sen miten kansan ääntä ei todellisuudessa kuunnella ja vaalit ovat vain kallis näytelmä demokratiasta. Se että pääsee äänestämään rehellisissä vaaleissa, joiden tulos vastaa äänestäneiden ihmisten tahtoa, on etuoikeus mitä ei saa pitää itsestään selvänä. Tämän vuoksi on tärkeää tehdä huolellinen harkinta ja äänestää ehdokasta jonka uskoo parhaiten pystyvän viemään meidän etuamme eteenpäin. Näin näytämme että välitämme ja haluamme vaikuttaa siihen millaisessa maailmassa jatkossa haluamme elää.

EU-vaalit järjestetään 6.-9.kesäkuuta. Lisätietoja virallisilta vaalisivuilta.