Oikeus pysäköintipaikkaan

Julkaistu:

Automarketeille, lapsiperheille, pendelöijille, autoa työssään tarvitseville henkilöille on tärkeää löytää autolle pysäköintipaikka, mieluiten kohtuullisen kävelymatkan päässä paikasta mihin on menossa. Helsingin keskustassa tämä on aina ollut ongelmallista, mutta täällä Vantaalla on autolle löytynyt paikka suhteellisen helposti ja maksutta. Tämän vuoksi ostos- ja harrastuspaikaksi on valikoitunut Vantaalla sijaitseva yritys tai liikunta- alue. Aikaa ja rahaa ei haluta tuhlata parkkipaikkaan ja sen etsimiseen.

Tiiviimmän asuinrakentamisen myötä ovat pysäköintipaikat asuntojen yhteydessä vähentyneet radikaalisti. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii Kivistö, jossa on rakennettu paljon uusia pienehköjä asuntoja, joille kaikille ei ole varattu pysäköintitilaa alueella. Ajatuksena on ollut se, että alueen erinomaiset julkiset yhteydet vastaavat asukkaiden liikkumisen tarpeisiin. Tämä ajatuksen epäonnistumisesta kertoo jo sekin, että alueella on suuri määrä myymättömiä yksiöitä ja kaksioita. Ihmiset eivät täysin ole valmiita luopumaan autoista, kun asuinalueena on muu kuin kaupungin ydinkeskusta. Pysäköintipaikkojen vähyys alueella onkin nostanut siellä olemassa olevien paikkojen vuokrat ja myyntihinnat pilviin ja asukkaat, joilla ei omaan pysäköintipaikka ole täyttävät kadunvarsipaikat yms. mahdolliset paikat, mikä taasen johtaa siihen, että Kivistössä asuvaa tuttavaa ei niin vain mennäkään katsomaan, koska auto ei saa parkkeerattua mihinkään. Autoton kaupunginosa on siis hieno unelma, mutta käytännössä epäonnistunut kokeilu. Muutoinhan Kivistö on hienosti kehittyvä ja viihtyisä alue, hyvien liikenneyhteyksien varrella.

Viime aikoina Vantaan asukkaita on kohdannut toinenkin vastoinkäyminen, moni ennen ilmainen pysäköintipaikka on joko kadonnut tai muuttunut kokonaan tai osittain maksulliseksi, siten että joissain paikoissa ensimmäinen tunti on ilmainen. Tämäkään ei riittänyt, Vantaan urheilupaikkojen pysäköintialueita oltiin myös muuttamassa maksulliseksi. Tämä olisi vaikeuttanut huomattavasti perheiden ja muidenkin liikuntaharrastusta ja sen seuraamista. Kaikilla ei ole mahdollisuutta tai halua säännöllisesti alkaa maksamaan, varsinaisen harrastuksen maksujen, lisäksi vielä maksuja pysäköinneistä. Kuinka monelta pieneltä jääkiekkoilijalta olisi tämän seurauksena kadonnut kannustajat katsomosta? Kuinka moni olisi miettinyt kahdesti esimerkiksi Vetokankaan alueelle kävelylenkille lähtemistä, jos se olisi vaatinut pysäköintimaksun maksamista? Kyllä, minäkin kuljen autolla erilaisiin paikkoihin, päästäkseni kävelemään luonnossa, lenkkipoluilla tai vaikkapa vain vähän kodin lähialueista poikkeavassa maastossa. Onneksi Kokoomus oli valppaana ja pysäytti asian kaupunginhallituksen käsittelyssä siten, että se tulee seuraavan kerran käsittelyyn tammikuussa. Silloin on jo moni ehtinyt tahollaan miettimään asiaa tarkemmin ja julkinen keskustelu on varmasti myös muokannut mielipidettä. Tällöin ei voida olla ymmärtämättä, Kokoomuksen vaatimusta siitä, että muutaman tunnin harrastusrupeaman tulee olla maksuton, jotta harrastamisen kulut eivät nouse kohtuuttomasti ja muodostu jopa esteeksi liikunnalle.

Mielestäni tämä on asia mistä ei voi puhua liikaa. Meillä ei ole varaa tehdä esteitä harrastustoiminnalle, tai vaikeuttaa ihmisten asiointia liikkeissä. Mikäli Vantaa lähtee tälle tielle, on vaarana se, että ihmiset hakeutuvat sinne missä palvelut ovat helpommin saavutettavissa. Autolla liikkuvalle on loppujen lopuksi aika sama ajaako lähialueelle, vai rajan ylitse Nurmijärven tai Espoon puolelle. Unohtaa ei myöskään voi kaupungin mainetta, meidän pitää todellinen vaihtoehto uutta asuinpaikkaa pääkaupunkiseudulta etsivälle henkilölle. Tämä on elinkysymys, kun mietitään kaupungin tulevaisuutta.

Lisää julkaisuja

7.1.2023

Eduskuntavaalit 2.4.2023

Tänä vuonna meillä on taas mahdollisuus äänestää eduskuntavaaleissa. Ehdokkaiden vaalikampanjat ovat jo hyvässä käynnissä ja näin pitää ollakin. Ennakkoäänestys nimittäin

7.1.2023

Liikunta Vantaalla alle 30 vuotiaan silmin

Äitini pyysi minua jo aikoja sitten kirjoittamaan jonkin postauksen hänen blogiinsa, mutta en ole tätä aikaisemmin ehtinyt. Aihettakin oli hankala

17.10.2022

Vantaankosken seurakunta lukuina

Vanhaankosken seurakunta on yksi Vantaan seurakuntayhtymän seitsemästä seurakunnasta. Se on jäsenluvultaan yhtymän toiseksi suurin seurakunta, vain Tikkurilan seurakunnassa on enemmän